Tuesday, March 2, 2010

Proton EMAS Hybrid Concept

Bila tengok gambar-gambar concept-car Proton EMAS Hybrid ni, tiba-tiba rasa berminat pula. Terdapat 3 model yang direka oleh pereka Italdesign-Giugiaro ini. Concept car ini akan dipamerkan di Geneva 2010 Autoshow dan dilancarkan oleh penasihat Proton, Ex-PM Tun Mahathir. EMAS adalah kata singkatan ‘Eco Mobility Advance Solution’.

Model ini dikuasakan enjin 1.2 liter, 3 cylinder, 6 Valve dan motor elektrik. Top speed 170 km/h, continous top speed 130 km/h. 0-60 km dalam 14 saat. Taklah laju sangat. Cuma suka tengok rekabentuk yang comel (saya rasalah..) Layan gambar sajalah.

 
Proton Emas

  
Proton Emas 3 (2+1 tempat duduk)


Proton EMAS country (off-road kot?)

Mungkinkah si dia ini akan menjadi mangsa?.. kekeke

Proton Emas video teaser

sumber : paultan.org

17 comments:

azman said...

aku tngk berita td, proton nk kuasai pasaran global..tp dalam ati aku, proton kt malaysia ni jadi renyuk2 camtu begitu mudah... sampai bila nak dabel standed rakyat sendri??

AKU said...

slm tn..adeeii mcm menarik pula kerita baru ini..ba ka kunu..tunggu dulu keluar..

Murnihati said...

memang comel..
tp harganya macam mana ye..
'comel' juga ke

Zoul said...

Sebagai rakyat m'sia aku rasa bangga kalau proton boleh menembusi pasaran yg sebelum ini terhalang dgn keta yg lebih mantap..
Tetapi.. adakah proton akan mengulangi kesilapan2 yg telah lalu atau telah belajar drnya.. kita tunggu dan lihat.

911 said...

azman,

setuju dgn pandangan tu, harap2 proton tak mengamalkan double standard lepas ni.

911 said...

AKU,

Lama lagi kali tu tuan... adeii, tapi sempat juga tunggu kuda 'biru' ku habis loan tu.. kekeke.

Adalah la ni Astina menjadi mangsa.. hehe

911 said...

Murnihati,

Harga tu agak-agak comel jugak rasanya.. :) kekeke

911 said...

Zoul,

Tunggu dan lihat.. harap2 Proton berjaya 'membanggakan' rakyat Malaysia dan penggunanya.

911 said...

Thanks all,

Tak sempat nak sign in. Bz yang teramat :)

siti nurkhijah said...

sekali pandang cam model smart (2 pintu)

HuSnA said...

ha..kalo cenggini design nye,baru la ada umph nak bersiar-siar..chumel!

911 said...

siti nurkhijah,

Memang macam Smart tu. Tu sebab saya pun minat. :)

911 said...

HuSnA,

Harap2lah model yang akan keluar nanti 100% sama dengan model prototype yg dipamerkan di Geneva.

ray said...

Nampaknyer smakin maju proton ni..model camni barula dpt bersaing ngan keta lain..

911 said...

ray,

betul3X..

M!Er4N said...

cantik la model kete ni..rakyat malaysia ke yg cipta..

Afzainizam said...

Salam dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com

Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami … kami sedang berusaha membaca older post entry kamu…. Wow entry yang menarik

Salam sebuah persahabatan salam perkenalan dari kami salam dihulur tanda sebuah perkenalan ….

Semoga kami menerima respon yang baik dari kamu…. Thanks againt…

" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara
Sebuah persahabatan....
Terima kasih
kembara ziarah maya”